iran misilleme israil.jpg

İsrail basını: İran önümüzdeki birkaç gün içinde saldırmayı planlıyor

Times Of Israel'de yer alan habere göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Tahran'ın muhtemelen Perşembe günü saldıracağını bildirirken sivil kuralların değişmediğini söyledi; ABD güdümlü füze denizaltısı göndereceğini ve saldırı grubunun varışını hızlandıracağını duyurdu.

12 Ağustos 2024 Pazartesi

İNTİZAR - İsrail'de İran'ın uluslararası baskı sebebiyle misillemede bulunmaktan vazgeçtiği yönündeki algı yeni gelen haberlere göre tersine döndü. Anlaşılan o ki İsrail kamuoyu, İran'dan gelmesi beklenen saldırının oluşturduğu stresten kaçabilmek için böylesi bir saldırının olmayabileceği ihtimalini öne çıkarma ihtiyacı duymuş. 

Times Of Israel'de yer alan haberde kamuoyu beklentisindeki dalgalanmaya işaret eden ifadeler şu şekilde yer alıyor: 

Pazar akşamı gelen bazı haberler İsrail'in birkaç gün içinde İran'dan büyük bir saldırı beklediğini ortaya koyarken, ordu sivillere yönelik talimatların değişmediğini vurgulayarak bunu önemsiz göstermeye çalıştı.
Bu haberler, İslam Cumhuriyeti'nin - ağır uluslararası baskı altında - Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da öldürülmesine yanıt olarak yakın zamanda geniş çaplı bir saldırı başlatma niyetinden vazgeçtiği yönündeki önceki yaygın varsayımın tersine döndüğüne işaret ediyordu ki İsrail bunu ne doğruladı ne de reddetti.
İlgili haberin devamında İsrail'deki kamuoyunu telaşa düşüren ve saldırının hem de birkaç gün içerisinde yapılacağına dair bilgilere de şu şekilde yer veriliyor: 
Ancak Axios haber sitesi Pazar günü, ayrıntılar hakkında bilgi sahibi olan ve ismi açıklanmayan iki kaynağa dayandırdığı haberinde, İsrail'in mevcut değerlendirmesinin İran'ın birkaç gün içinde, muhtemelen Perşembe günü yenilenecek ateşkes-rehine anlaşması görüşmelerinden önce ülkeye doğrudan bir saldırı düzenleyeceği yönünde olduğunu bildirdi. 
 
Haberde Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Pazar günü ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüştüğü ve kendisine İran'ın askeri hazırlıklarının İsrail'e yönelik geniş çaplı bir saldırıya hazırlandığını gösterdiğini söylediği belirtildi. 
 
Pentagon daha sonra görüşmenin gerçekleştiğini doğruladı ve Austin'in USS Georgia güdümlü füze denizaltısının tırmanan gerilimin ortasında Orta Doğu'ya konuşlandırılması emrini verdiğini ekledi. Bir denizaltının hareketlerinin duyurulması ABD için nadir görülen bir durumdur.
Aynı haberde diğer İsrailli haber kaynaklarından olan Kan kamu yayıncısı ve Kanal 13'ün de haberlerinde, Pazar akşamı İsrail'in güncel değerlendirmesinin Tahran'ın bu hafta büyük bir saldırı başlatma niyetinde olduğu yönünde olduğunu şeklinde bilgilere yer verildiği paylaşıldı. Ayrıca artan gerilim nedeniyle birçok büyük havayolu şirketinin İsrail'e ve bölgedeki diğer ülkelere olan uçuşlarını iptal ettiği ya da ertelediği bilgisi de haberde paylaşıldı. 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar